17 Kasım 2007

Hurmalı Islak Kek (Sticky Toffee Pudding)

Malzemeler:

Keki Icin:
  • 225g hurma
  • 175g kaynar su (yarim su bardagi + 3 corba kasigi)
  • 1 tatli kasigi vanilya
  • 175g un (2 su bardagindan 3 corba kasigi eksik)
  • 1 tatli kasigi karbonat
  • 2 yumurta
  • 85g tereyagi (oda sicakliginda)
  • 140g toz seker (yarim su bardagi + 3 corba kasigi)
  • 2 corba kasigi pekmez
  • 100ml sut (yarim su bardagindan 2 corba kasigi eksik)
  • Servis icin krema (istege bagli)
Sosu Icin:
  • 175g toz seker (1 su bardagindan 2 corba kasigi eksik)
  • 50g tereyagi (kup kup kesilmis)
  • 225ml krema (1 su bardagindan 2 corba kasigi eksik)
  • 1 corba kasigi pekmez
(1 Su bardagi = 250 ml)

Yapilisi:

  1. Hurmalarin cekirdegini cikarip kucuk kucuk dograyin. (Dogranmis hurmanin miktari yaklasik 1.5 su bardagi olmali.) Dogradiginiz hurmalari bir kaseye alin, uzerine kaynar suyu dokun ve yumusamasi icin 30 dakika bekletin. Catalla biraz ezerek pure haline getirin. Vanilyayi ilave edin.
  2. Her biri 200 ml hacmindeki 7 kucuk kalibi tereyagiyla yaglayip unlayin. (Ben firina dayanikli seramik kaseler kullandim ama bir dahaki sefere muffin kalibinda yapmayi dusunuyorum; cunku 200ml'lik kaliplar porsiyon olarak cok buyuk geldi bana.)
  3. Firini 180 dereceye getirip isitin. (Turbo firin kullaniyorsaniz 160 dereceye getirin.)
  4. Bu sirada keki hazirlayin: Unu ve karbonati karistirin. Ayri bir yerde yumurtalari cirpin.
  5. Buyuk bir kasede tereyagiyla sekeri krema kivamina gelene kadar cirpin. (Toz sekerden dolayi puruzlu bir karisim olacak.) Cirpmaya devam ederek yumurtalari azar azar ekleyin, pekmezi de ilave edip cirpin. Unun ucte birini ekleyip buyuk bir metal kasikla nazikce karistirin.(Karistirma hareketi kasigi alttan alip uste getirerek, bu esnada kaseyi karistirma yonunun tersine cevirerek yapilmali; kabarmis yumurta akina malzeme eklerken yaptigimiz gibi.) Unun ucte birini ilave ettikten sonra sutun yarisini, sonra yine unun ucte birini ve sutu, en son kalan unu ekleyin ve gereginden fazla karistirmamaya dikkat edin. Hurmalari ilave edin. Bu asamada kek hamurunuz yumusak ama yogun bir karisim olacak. Kek hamurunu kaliplara esit miktarda paylastirin ve kaliplarinizi tepsiye ya da firin teline koyup kabarana kadar 20-25 dakika pisirin.
  6. Kek piserken sosu hazirlayin: Sekeri, tereyagini ve kremanin yarisini bir tencereye alin. Orta ateste surekli karistirarak kaynatin; seker tamamen erisin. Pekmezi ilave edip ocagi biraz daha acin ve zaman zaman karistirarak 2-3 dakika kaynatin. Tencereyi atesten alip kalan kremayi ekleyin ve karistirin.
  7. Pisen kekleri firindan cikarin. Birkac dakika bekleyip kenarlarini bir bicakla kaliptan ayirin ve ters cevirerek cikartin. Sosu uzerine gezdirerek hemen servis yapabilirsiniz. Sosu daha iyi cekmesini istiyorsaniz kekleri firina dayanikli bir tepsiye alin ve sosu uzerine gezdirin. Ustunu folyoyla kapatip bir-iki gun bekletin. Servis yapmadan once ustu folyoyla kapali halde, onceden isinmis 180 derece firinda 15-20 dakika isitin. Isterseniz kremayla servis yapabilirsiniz.
Tarifin orjinali Good Food'da.

10 yorum:

zerrin - misss dedi ki...

ayşenur, nasıl bir kek bu böyle yahu.. İnsanı baştan çıkarıyor.. :)

ellerine sağlık.

Evde ramazandan kalan hurmalar var. en kısa zamanda yapmalıyım :)

sıcacık sevgiler..

Yasemin dedi ki...

resim ne kadar gusel canli gibi! bu yeni teknoloji HD tv den bakar gibiyim! dur o kasigi uzat bakim sen bana bi tadina bakim :)
ellerine saglik! harika bir kek!

Yasemin dedi ki...

bu arada seni linklerime ekledim :) neden bilmem bi resimle ısınıverdi icim tariflerine! daha sık takip etmeliyim dedim kendi kendime!

lavantİn dedi ki...

Ayşenur, çok ilginç bir tarif. Hurma bulduğum en kısa zamanda deyeceğim inşallah.
Tadının çok güzel olacağını tahmin ediyorum. Ellerin dert görmesin.

Ayşenur dedi ki...

Zerrin-misss,
Umarim dener ve begenirsin. Ben de Ramazan'dan kalan hurmalarla yaptim zaten:)
Yasemin,
Fotografi begenmene sevindim. Bu vesileyle beni takibe almana da:)
Lavantin,
Denersen yorumunu bekliyorum. Sevgiler.

ayseyaman dedi ki...

Aysenur bir sorum olacakti sana, Bloglines linkleri yanında [!] işareti var, sanırım sistemde sorun var!
Bu gelip geçicimi bir durum mu? Daha önce de oldu mu? ben elimi alttim ya sistem çökmüştür. :)

SERAP dedi ki...

Aysenur,cum epeydir yoktun.Umarim hersey yolundadir.Özletme bak Tariflerini bekliyoruz.

semra mutfakta dedi ki...

ayşenur'cum nerelerdesin? uzun zamandır aramızda yoktun ama harika bir tarifle dönmüşsün cnm.ellerine sağlık.

Ayşenur dedi ki...

Ayseyaman,
Bloglines'ta oluyor bu durum zaman zaman.Kendi kendine duzelir, merak etme:)
Serap,
Hersey yolunda, sadece guzel tarifler ariyorum yapmak icin, biraz da ilham;)
Semra,
Begendigine sevindim. Umarim dener ve tadini da begenirsin.
Sevgiler.

ebru dedi ki...

tarifi denedim lezzeti cok guzeloldu . ben islatmadan yaptim siteme de yazdim, baska tariflerde gordum sitenizde onlarida denerim insallah, sevgiler