19 Eylül 2006

Rummaniyye


Saray mutfagindan yemekler ararken Hurriyet gazetesinin sitesinde buldugum rummaniyye tarifi ilgimi cekti icindeki baharatlar nedeniyle. Oyle ya, yemeklere damlasakizi ve tarcin koymak pek alistigimiz bir durum degil. Gerci tarcini zeytinyagli yaprak sarmasina koyuyoruz ve cok da yakisiyor,o ayri. Ama et yemeginde nasil olur diye merak ederken, sonuc gercekten guzel oldu. Varliğini belli etmeden lezzet katti yemege. Damlasakizinin kokusu da belli degildi. Belki de koyun etinin kokusunu almasi icin konuyordur bunlar.
Rumman, Arapca'da nar demekmis. Yemegin diger adi da nar eksili kalye. Iste tarif:

Malzemeler
500 gr. koyun budu et (kucuk kusbasi dogranmis)
4 çorba kaşığı siviyağ
Tuz
1 su bardağı su
1 adet patlıcan
Yarım dilim balkabağı
1 adet iri kuru soğan
1 cay kaşığı kimyon
2 cay kaşığı dövülmüş kişniş
1 cay kaşığı tarçın
Kara biber
Damlasakızı
2 çorba kaşığı kuru nane
2.5 çorba kaşığı nar ekşisi
1 diş sarımsak

Hazırlanışı
Bir tencereye yağı alın, az kızdırın. Küçük doğranmış kuşbaşı eti yağda çevirin. Tuz ve 1 su bardağı su ilave edip pişirin. Patlıcan ile balkabağını, arzu ettiğiniz irilikte doğrayın. Kuru soğanı doğrayın. Hepsini tencereye yerleştirin. Kimyon, kişniş, tarçın, dövülmüş damlasakızı, kara biber ve 1 çorba kaşığı kuru naneyi ilâve edip pişirmeye bırakın. Yemek piştikten sonra, nar ekşisini, dövülmüş sarımsağı ve geri kalan naneyi ekleyip bir süre dinlenmeye bırakın.
(Kaynak: “Sultan Sofraları/ 15. ve 16. Yüzyıllar’da Osmanlı Saray Mutfağı”, Stefanos Yerasimos, YKY, 2002)

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba Ayşenur yemek nefis görünüyor damla sakızının et yemeğinde kullanılabileceğini hiç düşünmemiştim ilginç geldi fakat yemeğin tadına bakan ve yapan olarak senden onay alması güzel olduğunu gösteriyor eline sağlık canım.Ben malesef koyun etini yiyemiyorum bu nedenle sanırım bu sultan yemeğini deniyemiycem :( paylaşımın için teşekkürler eline sağlık.Özge

Ayşenur dedi ki...

Merhaba Susam,
Eger koyun etini kokusu nedeniyle yiyemiyorsan bu yemegi denemelisin, cunku baharatlar etin kokusunu aliyor. Koyun eti kokusunu sevmeyen esim bile bu yemekte etin kokmadigini soyledi.
Sevgiler...