31 Mayıs 2007

Fas Usulü Kayısılı Köfte

Bugun, blogumda ilk tarifi yayimlamamin uzerinden tam 1 yil gecmis. Blogu acmam icin bana ilham veren sey, portakalli earl greyli kurabiyelerin mis gibi kokusuydu. Dilerim mutfaklarimizdan o guzel kokular eksik olmaz.

Gelelim kayisili kofteye: Tarifini GoodFood'da gordum ve denemeye karar verdim. Ben begendim, bakalim siz de begenecek misiniz...

Malzemeler:
350 g kiyma
1 adet orta boy kuru sogan
1 dis sarimsak
kekik
tuz
karabiber

1 Corba kasigi zeytinyagi
1 buyuk kuru sogan
100 gram kuru kayisi (ikiye bolunmus)
1 adet kucuk cubuk tarcin
400 g domates (konserve)
1 dis sarimsak
25 g file badem (kavrulmus)
Maydanoz

Yapilisi:
Tarifte hazir kofte kullanilmisti ama ben kendim yapmayi tercih ettim. Sogani ve sarimsagi kucuk kucuk dograyin veya mutfak robotunda kiyin. Kiyma, tuz, karabiber ve kekik ilave edip yogurun. Avcunuzu islatarak kucuk toplar yuvarlayin.
Tavaya yagi koyup kofteleri her tarafi pisene kadar, gerektiginde cevirerek 10 dakika kizartin. Bir kasikla kofteleri tavadan alin. Tavaya piyazlik dogradiginiz sogani koyup yumusayincaya kadar 5 dakika kavurun.
Kayisilari, kucuk kucuk dogradiginiz domatesi, cubuk tarcini, ezilmis sarimsagi ilave edip 1 bardak su ekleyin. Su kaynayinca altini kisip 10 dakika pismeye birakin.
Cubuk tarcini tavadan alin. Kofteleri ilave edin ve domatesli sosla kaplayin.
Kavrulmus file badem ve kiyilmis maydanozla servis yapin.

10 yorum:

Oya Kayacan dedi ki...

Sevgili Ayşenur, renk renk, keyifli ve çok lezzetli görünüyor yemeklerin. Küçük tatlı kabaklardan ben de değişik yemekler denemiştim bir ara. Sen pilavlı kabağı Osmanlı mutfağından almışsın, bu köfte gibi meyveli yemekler de Osmanlı mutfağında hayli yer tutuyor.

Ayşenur dedi ki...

Oya,
Tesekkur ederim. Begenmene sevindim. Ben tarifi yabanci bir kaynaktan aldigim icin yemegin orijini Fas olarak geciyor. Ama bir zamanlar o topraklarin da Osmanli Devletine ait oldugunu dusunursek eminim ki kulturel alisveris olmustur. Bu durumda tarifin asil kaynagi kim oluyor bilemiyorum:)

Papatya dedi ki...

Nice yıllara Ayşenur! :)

serapin mutfaginda pisenler dedi ki...

Aysenur cok degisik bir yemek,fasli olan tanidigimda kuskus yemistim o kadar guzeldi,dedigin gibi bir zamanlar o topraklar Osmanlinindi.Ellerine saglik.
selamlarimla

Adsız dedi ki...

Aysenur'cugum tarif icin tesekkürler.Haaa bu arada sana cokca ugruyorum ama arkadas listeme almayi unutmusum.Hemen alindin...SEVGILER

Adsız dedi ki...

Merhaba Ayşenur, öncelikle nice yıllara demek istiyorum. Bloğundaki tarifleri çok beğendim, birbirinden güzel tarifler var, ellerine sağlık.Takipçinim artık.
Sevgiler.

Ayşenur dedi ki...

Papatya,
Tesekkur ederim. Nice yillar sizlerle birlikte devam ederiz insaallah.
Serap Uzun,
Kuskusu ben de Fas yemekleri yapan bir restoranda yemistim. Guzeldi gercekten. Belki birgun onu da denerim.
Serap,
Tesekkur ederim. Her zaman beklerim.
Lale,
Tesekkur ederim. Tariflerimi begenmene ve yeni bir takipcim olmasina sevindim:) Sevgiler.

yemek dedi ki...

Büyük bir Osmanlı hayranıyımdır ama nedense bu meyveli yemekler biraz garibime gidiyor. Elerine sağlık, biri yapınca denemek daha hoş oludu her halde.
Selamlar...

kuzine dedi ki...

Birlikte nice nice yıllara...
uzun zaman yazmayınca artık yazmayacağını zannederek üzülmüştüm, yeniden yazmana sevindim.
Sevgiler.

Ayşenur dedi ki...

Lavantin,
Meyveli yemekleri yadirgamani anliyorum, tatliyla tuzluyu bir arada sevmiyorsun demek ki. Zevkler tartisilmaz;)
Kuzine,
Tesekkur ederim, dilerim uzun yillar bloguma yazmaya devam ederim. Turkiye'de kaldigim sure icinde yazamamistim, uzun bir ara verdigimin farkindayim. Ama yeniden okuyucu kitlemle bulustugum icin mutluyum:)
Sevgiler!