22 Mayıs 2007

Balkabagi Dolmasi


Balkabagi dolmasi Osmanli mutfagindan bir yemek. Tarifini internette arastirdim ve ascibasi nin verdigi tariften yola cikarak yaptim. Bu arada bir-iki Osmanlica kelime de ogrenmis oldum;) Degisik bir tat denemek isterseniz, uygun boyutlarda bir de kabak bulursaniz buyurun tarifi:

Malzemeler:

1 adet balkabagi (tencereye sigacak buyuklukte)
1 Su bardagi pirinc
25 g tereyagi
1 adet kucuk boy kuru sogan
1 Corba kasigi antep fistigi veya camfistigi
2 Corba kasigi kuru uzum veya kusuzumu
1 Tatli kasigi toz seker (icine)
tuz
karabiber
1 Cay kasigi tarcin
2 adet kakule

Yapilisi:
Balkabagini soyun. Ust kisimdan yuvarlak bir kapak kesip icini guzelce temizleyin. Icini tuzlayin. sonra 1 tatli kasigi seker serpin.
Tencerede tereyagini eritip sogani pembelesene kadar kavurun. Pirinci ekleyip kavurun. 1,5 su bardagi kaynar su ve tuz ilave edip diri bir pilav gibi pisirin.
Fistik, uzum, tuz, seker, karabiber, tarcin ve kakuleyi ilave edip karistirin. 1-2 dakika kavurun. Kabagin icine doldurup kabaktan cikardiginiz kapagi kapatin ve kapak alta gelecek sekilde tencereye koyun. Tencerenin icine 2 parmak yuksekliginde kaynar su koyun, 2 tatli kasigi seker ilave edip kapagini kapatin. Orta ateste kabak yumusayincaya ve suyunu cekinceye kadar pisirin.

17 yorum:

yemek dedi ki...

Selamlar Ayşenur, çok farklı bir dolma.
Osmanlı torunları olarak bazan çok içerliyorum, onlar ve kültürümüz hakkında ne kadar az şey biliyoruz diye.
Paylaşımın için sağol canım.
Selamlar...

daimamutfak dedi ki...

Ayşenur merhaba.Çok güzel ve farklı bir dolma olmuş.Dolmalar bizim mutfağımızda önemli bir yer tutuyor.Hatırlıyorumda özellikle kabağın her türlüsü tatlısından böreğine kadar yapılır trakyada.hatta çorbası bile...sevgilerle .neriman

LaMa dedi ki...

Oh yaa :) Ic acan resimle evguzel tarifler yeniden is basinda:) sizi izlemeye devam edecegiz efendim :d
svgiler

serapin mutfaginda pisenler dedi ki...

Merhabalar,bal kabagi dolmasi cok degisik tatli olmuyormu?tadini merak ettim.Guzel gozukuyor ellerinize saglik.

Sevgilerimle,gorusmek uzere....

Hesna dedi ki...

Merhaba
Resim çok şık görünüyor tarifte oldukça ilginç eline sağlık.

Hesna

Adsız dedi ki...

Merhaba, şık bir fotoğraf karesinde görünen bal kabağı dolması oldukça lezzetli görünüyor, denemek lazım! Ellerine sağlık.

sevdamavisi dedi ki...

Sevgili Ayşenur,
ellerine sağlık çok hoş ve farklı bir tarif. osmanlı yemekleri bana ilginç gelmiştir hep ve denemeye çalışıyorum. sevgiler

serinmavi dedi ki...

eline sağlık canım,çok ilginç bir yemek bu,ecdadımız ağzının tadını biliyormuş doğrusu...Selam ve sevgiler...

Neslihan dedi ki...

Merhaba Ayşegül, Osmanlı mutfağını araştırıp bu farklı tarifi bulman çok güzel, böylece kaybolan tatları tanımış oluyoruz. Gerçi uygun ebatta balkabağı bulmak sorun olabilir ama imkan olursa denemeyi isteyeceğim şık bir tarif...Ellerine sağlık
Sevgiler
Neslihan
www.alacarte-neslos.blogspot.com

Ayşenur dedi ki...

Lavantin,
Osmanli Mutfagi kesfedilmeyi bekleyen buyuk bir hazine bence. Belki coktan kesfedenler de vardir ama, benim icin su anda oyle:)
Neriman,
Begendigine sevindim. Eskiden balkabaginin tatlisini bilirdim sadece, dolmasi da guzel oluyormus.
Lama,
Tesekkurler slogan icin:)
Serap Uzun,
Bu dolma tatlimsi oluyor biraz. Zeytinyagli yaprak sarmasinin tatlimsi(tarcinli, kusuzumlu) olani gibi. Onu seviyorsan bunu da bir denemeni tavsiye ederim.
Hesna,
Begendigine sevindim. Tesekkurler.
Pembeli,
Tesekkur ederim. Denersen yorumunu bildirir misin?
Sevdamavisi,
Tesekkurler.
Serinmavi,
Tesekkurler yorumun icin. Sevgiler.
Neslihan,
Burada balkabaklari hep kucuk boyda oldugu icin bulmak kolay oluyor ama Turkiye'de zor olabilir. Belki buyuk bir tencere bulursun pisirmek icin;)

Tijen dedi ki...

Sevgili Ayşenur,
Sana Malezya ile ilgili bir kaç şey sormak istiyorum ancak internet adresini bulamadım. Vaktin olursa bana mutfaktazen at gmail.com adresinden yazabilir misin? Çok teşekkürler. Bu arada sitenin yaş günü kutlu olsun!
Tijen

Adsız dedi ki...

merhabalar bu tarifinizi gorunce bend eyorum yazmak istedim.oncelikle ellerinize saglikbalkabaginin dolmasini bizde yapariz ve soyledigim herkes cok sasirir yeyince begenir.o yuzden bana hic yabanci gelmedi bu tarif bir farkla.biz balkabaginin kiymayla dolmasini yapariz sicak yenir.tipki diger etli dolmalar gibi.birde butun olarak doldurmayiz.kucuk dikdortgen pracalara ayirir daha sonra ortan yariya kadar o parcalari acar onlarin ortasina ici yerlestiririz ve tencereye sirayla dizeriz.
denemek isteyipde kucuk balkabagi bulmezsaniz oyle deneyin derim.
bu arada ben antalyaliyim.
sevgiler
leyla

Ayşenur dedi ki...

Leyla,
Sizin anlattığınız dolma da değişik birşeye benziyor. Görüntüsü bi tür karnıyarık gibi mi oluyor dikdörtgen parçaları ortadan kesip doldurunca? Bu işlemi kabak çiğken mi yapıyorsunuz, sert olmuyor mu? Tadını da merak ettim.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

merhaba cok uzun zamandir bakmamistim meger yazdigim yoruma cevap gelmis.bilmiyorum okurmusunuz yada farkedermisiniz ama yazayim ben yinede cevabini.
evet bir nevi oyle ama cok buyuk parcalar olmamali daha kucuk boyutlarda dikdortgenler.eni 3cm,boyu 5cm,uzunlugu da 10cm gibi.evet kabak cigken yapiyorsunuz.evet sert oluyor.keserken tam kesmiyorsunuz.ortadan hafifce asagiya dogru kesip dibe gelmeden birakiyorsunuzki ikisi bir arada kalsin ortalarini doldurabilelim.ortalarina da dolma icini elinizle soyle koyuveriyorsunzu aldigi kadar kenarlardan tasma yapar elinizle siyirin kenarlarini da zaten cok fazla ic koyamazsiniz almaz.oldugu kadar.
tencereye dizip pisiriyorsunzuayni normal dolma mantigiyla pisiyor .hersey ayni.aslinda kolay bir tarif.
sonrada isterseniz bir tabaga alip uzerine sarimsakli yogurt ve kizarmis tereyag dokerek de servis yapabilirsiniz..
tadi bence guzel.denemenizi tavsiye ederim.
umarim gecde olsa yardimci olabilmisimdir.
kucuk bir bebegim olunca ancak takip edebiliyorum.

sevgiler
leyla

Ayşenur dedi ki...

Leyla,
Tesekkur ederim ayrintilariyla anlattiginiz icin. Bu sekliyle de denemek isterim.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

rica ederim ,
yardimci olabildiysem ne mutlu.
belki bir gun denersiniz.
sevgiler

beste dedi ki...

Harkule gözüküyor eline sağlık. Bal kabağı mevsimi gelsin mutlaka deneyeceğim. Bu arada Malezya mutfağından daha fazla örnek verebilirsen çok sevinirim. Ben uzakdoğu mutfağını çok seviyorum. gerçi sevmediğim mutfak yok ya. Sevgiler