25 Aralık 2006

YE # Ozel - Satay Goreng

Bu ayki etkinligin konusu Bayram ve Yilbasi Menuleri. Ben de etkinlik icin Malezya mutfagindan satay gorengi sectim. Bir cesit kavurma satay goreng, zaten 'goreng' kavrulmus, kizarmis anlamina geliyor. Bayramlarda yapilan bir yemek. Her bayramda, gittigim yerlerde bircok kez yememe ragmen tarifini yeni alabildim. O da malesef detayli ve aciklamali bir tarif degildi. Yine de denedim ve ilk deneme icin guzel oldugunu soyleyebilirim. Limonotunu (lemongrass) da bu tarif sayesinde tanidim. Cok hos kokulu bir ot, yemege ozelligini veren malzemelerden biri. Zencefili de unutmamali. Zaten her seferinde yemekteki o guzel kokunun kaynagini merak etmistim ve sormustum hatta ama bir cevap alamamistim; bir sir olarak kalmisti bugune kadar. Iste simdi bu sirri aciga cikariyorum :)

Malzemeler:
500 g kusbasi dana eti
50 g taze kok zencefil
3-4 dal limonotu (lemongrass)
1 adet kuru sogan
3 tatli kasigi seker
tuz

Kavurmak icin siviyag

Yapilisi:
Zencefili, sogani, limonotunu robottan gecirin ya da cok ince kiyin. Tum malzemeleri etle karistirip buzdolabinda 1 gece bekletin. Bir tavaya 4-5 Corba kasigi siviyag koyup once yuksek, sonra kisik ateste etler iyice yumusayana kadar kavurun.

Bu yemegi oldukca yagli yapiyorlar aslinda ama ben fazla yag koymadim.
Tarifte bir de demirhindi tozu vardi ama toz halinde demirhindi bulamadigim icin koymadim.

7 yorum:

süheyla dedi ki...

slm ayşenur ne ilginç biryerden ne ilginç bir yemek göndermissin ellerine sağlık,hayrlı bayramlar,mutlu yeni yıllar selamlar...

Aisha dedi ki...

merhaba adasim!
benim adim da aysenur, cok sevindim blogunuzu bulduguma degisik tariflerinizi deneyecegim.
malezya hep ilgimi cekmistir (ozellikle de 'siyah kan' adli kitabi okuyunca), bir gun gidip gormeyi cok isterdim.

sevgiler,
aysenur

Adsız dedi ki...

Bizim bayrama da uyacak bir yemek yapmışsın,ellerine sağlık.

seda
tarifname.blogspot.com

busra dedi ki...

cok harika gornuyor.etin bu sekilde tel tel ayrilmis cok severim.elinize saglik.

sevgiler,
busra

http://cocukegitimi.desenblog.com

NİLAY dedi ki...

merhaba Ayşenur :)
ellerine sağlık...Kurban bayramı bu tarifi denemek için iyi bir fırsat...çünkü biz fazla kırmızı et tüketmeyiz evde ,konudan komşudan gelen etlerle denenebilir diye düşünüyorum...Zencefil ile aromasının da hoş olacağı kanaatindeyim...Nefis görünüyor :)

sevgiler
nilay
www.cafesardunya.blogspot.com

yildizcaa dedi ki...

merhaba ilginç bir tarif, tadına bakmak isterdim,, :)) ellerinize sağlık.

Ayşenur dedi ki...

Suheyla,
Ilginc bir yemek. Bayrmada denersen hosuna gider umarim.
Aisha,
Tanistigima sevindim! Sevgiler.
Seda,
Bu yemegin tadi bizimkilerden farkli. Umarim dener ve begenirsin.
Busra,
O tel tel gorunenler zencefilin ve limonotunun telleri aslinda:)
Nilay,
Zencefil ete gercekten hos bir koku veriyor. Limotunu da unutmamak lazim;)
Yildizcaa,
Malzemeleri bulabiliyorsan eger, yapmasi kolay. Deneyip tadina bakabilirsin. Ya da uzun bir yolculuga varim diyorsan Malezya'ya bekleriz;)