10 Kasım 2006

Kabak Dolmasi


Kabak dolmasi kabakla yapilan sevdigim baska bir yemek. (Digeri kabak bastirmasi.) Dolma yapmak dusuncesiyle kabak alirken, bildigimiz yesil kabaklarin yaninda sari renklilerini gordum. Fotojenik olacagini dusunerek bir tane de sarisindan aldim. ( Fotografini cekecegim ya, artik tazelik gibi unsurlarin yaninda estetik de aramaya basladim:) ) Iyi ki yalnizca bir tane almisim, zira sekil acisindan yesiline benzese de dokusu cok farkli. Pistiginde bile kabugu biraz sert kaldi, kabugun hemen altindaki kisim ise oldukca lifli bir yapidaydi. Acaba bunu balkabagi gibi baska bir kabakla yesil kabagi melezleyip mi elde ettiler diye dusundum hatta. Bundan sonra sari kabak almayacagim, pisirme yontemini ogrenmedigim surece. Belki tatlisi falan yapiliyordur:) Neyse, biz gelelim dolmanin tarifine:

Malzemeler:
1 kg dolmalik 'yesil' kabak :)
1 cay bardagi pirinc
250 gram kiyma
1 adet sivri biber
1/2 domates
1 dis sarimsak
1 adet kuru sogan
1/3 demet maydanoz
1 Corba kasigi nar eksisi
1 Corba kasigi domates salcasi
1/2 Tatli kasigi aci biber salcasi
1 Cay kasigi nane
1 Cay kasigi kimyon
1 Cay kasigi kisnis
1 Cay kasigi kirmizi pul biber
1 Cay kasigi karabiber
yeteri kadar tuz
1/2 limonun suyu

Hazirlanisi:
Kabaklar yikanip bas kismi kesilir. Icleri bicakla oyulur. Hafifce tuzlanir.
Kuru sogan, sivri biber, domates, maydanoz kucuk kucuk dogranir. (Ben robottan gecirdim.) Sarimsak ezilir.
Kabak ve limon suyu disindaki malzemeler iyice karistirilir. Oyulan kabaklarin icine doldurulur. Kapak olarak bir parca domates kapatilir. Tencereye yerlestirilir. Uzerine 1-2 Corba kasigi siviyag gezdirlir. 1/2 Su bardagi su ilave edilir. Su kaynayincaya kadar yuksek, daha sonra kisik ateste kabaklar yumusayip ici pisene kadar pisirilir. Uzerine limon suyu gezdirip kapagi tekrar kapatilir ve bir sure dinlendirilir.
Taze dereotu kiyilip ustune serpilirse ayri bir lezzet katiyor. Ben tazesini bulamadigim icin kurutulmus dereotu serptim.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

ayşenur fotoğrafına bayıldım eline sağlık.

Defne dedi ki...

Ayşenurcuğum, fotoğraf her zamanki gibi, cezbediyor insanı. Bugün bende kabak dolması yapacağım ama hani şu koyu yeşil top kabaklar var ya (isimlerini bilmiyorum) onlardan. Senin iç tarifinle yapacağım hem de.

Ellerine sağlık.
Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Ayşenur merhaba
dolma çok iştah açıcı görünüyor elinize sağlık. fotoğrafta harika çekilmiş ayrıca.

Bye

umran dedi ki...

hakikaten resimler bir harika.eminim yemeklerin tadi da oyle.cunku test edip onaylandi:)

Ayşenur dedi ki...

Sule, Hesna,
Tesekkurler!
Defne,
Dolmayi begenirsin umarim.
Umran,
Test ettigin ve onayladigin icin tesekkurler. Begendigine sevindim:)
Afiyet olsun!