25 Eylül 2006

Kabak Bastırması


Bir Kilis yemegi kabak bastirmasi. Bana gore tadi tuzu olmayan kabaktan boyle nefis bir yemegi icat eden kisiyi kutlamak lazim. Fazla yorum yapmayacagim, cunku bu lezzet anlatmakla degil, tatmakla anlasilir ancak:)

Malzemeler:
1/2 kg kabak
250 g kusbasi et
1/2 Su bardagi nohut
2 corba kasigi zeytinyagi (veya siviyag)
1 kuru sogan
1 sivri biber
1 corba kasigi domates salcasi
1 tatli kasigi aci biber salcasi
1 limonun suyu
2-3 dis sarimsak
1 tepeleme corba kasigi kuru nane
tuz

Bir gece onceden suda bekletilmis nohut ile kusbasi et (normalde koyun etiyle yapilir, ama ben dana eti kullandim.) duduklu tencerede haslanir.
Ayri bir tencereye zeytinyagi konur, yemeklik dogranmis sogan ve biberler kavrulur. Salca ilave edilip bir sure daha kavurduktan sonra haslanmis olan etle nohut, 2-3 su bardagi etsuyu, tuz ve yemeklik dogranmis kabak ilave edilir. Kapagi kapatilip pismeye birakilir. Kabaklar pisince dovulmus sarimsak ve limon suyu ilave edilir. 1-2 dakika sonra atesten alinip kuru nane serpilir ve kapagi kapali olarak bir sure dinlendirilir.
Yaninda bulgur pilavi ile servis yapilmasi tavsiye edilir:)
Not: Ayni yemek kabak yerine patlican kullanarak da yapilir ve buna da patlican bastirmasi denir.

18 yorum:

Adsız dedi ki...

ayşenur yemek harika görünüyor. tadını da az buçuk tahmin edebiliyorum. iftar için güzel bir seçenek olacak. teşekkürler paylaşımın için.

Adsız dedi ki...

Yemek nefis görünüyor, ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

kilis yemegi gormek benim icin gercekten cok hos,bir kilisli olarak. ellerinize saglik...

Adsız dedi ki...

Yemek harika görünüyor tam iftarlik bir tarif:)ellerine saglik eminim tadida cokkk lezzetlidir..bizimle kilis yemegini paylastigin icin cok tesekkürler

umran dedi ki...

Yemek muthis gorunuyor ellerine saglik sevgiler.ilk defa sitenizi ziyarete geldim ve cok begendim.

Damak Tadı dedi ki...

Sevgili Ayşenur,
Bahsettiğin kadar varmış kabak bastırması,nefis gözüküyor ellerine sağlık.Afiyet olsun..Sevgiler.Gül

Adsız dedi ki...

bu yemeği annem yapar.kabak yemekten çok hoşlanmayan ben bile bu yemeği severek yiyorum.

tarifname.blogspot.com

Adsız dedi ki...

Aysenur, senin aksine ben kabagin her haline bayilirim. Bastirmasini hic yememistim. Senin tarifi gorunce kesin denemeyekarar verdim. Etle nohutu duduklude ne kadar hasladin?

Tesekkurler

Ayşenur dedi ki...

Sule, Pembeli, Ipek, Elcin, Umran, Gul, Seda,
Hepinize teskkurler yorumlariniz icin!
Burcu,
Etle nohudu 45 dakika hasliyorum. Nohutlari da bir gece onceden suya islarsan iyi olur, yoksa et pisiyor ama nohut biraz cig kaliyor. Umarim begenirsin bu yemegi, yorumunu bekliyorum.

Adsız dedi ki...

ayşenur ramazanda yapamasam da dün akşam yaptım nihayet. Bu akşam yiyeceğiz umarım eşim beğenir çünkü yemeğe yeni adlar bulmaya başladı kabak boğuldu gibi :) kabak işte ne kadar güzel olabilir ki diyip duruyor bakalım bu akşamı heyecanla bekliyorum :) sevgiler..

Adsız dedi ki...

benim yaptığım yemekte naneyi silme çorba kaşığı koymama rağmen çektiğin resimdekinden çok çok daha fazla naneli oldu. Ama tadı çok güzeldi ekşi ekşi yedik birer tabak. tarifi paylaştığın için teşekkürler.

Adsız dedi ki...

Merhabalar,

Bu tarifi insaallah ilk defa bu aksam deneyecegim. Yalniz merak ettigim bir sey var: Tarifte et suyundan bahsetmissiniz. Nohut ve eti birlikte haslarken icine koydugunuz suyun kalani mi kastettiginiz? Bunu ozellikle soruyorum cunku ben eti ayri bir tencerede tek basina kavurmayi sonra da icine konserve nohut eklemeyi dusunuyorum. Bu durumda da geriye hic et suyu kalmayacaktir. Acaba o asamada biraz kaynar su ilave edip 5-10 dakika pisirsem ve o sekilde ortaya cikan suyu kullansam olur mu?
Selamlar,
Sule

Adsız dedi ki...

Bu Kilis yemeğini görünce şaşırdım.annemde yapar bazen patlıcalısını,bulgur pilavıyla çok güzel gider. Çok da güzel görünüyor,ellerinize sağlık...

Sizin Kilis'li olma ihtimaliniz var mı ? :)


Selam ve sevgiler

Adsız dedi ki...

Aysenur, tarifini denedim ve hatta kendi bloguma bile koydum (http://almostturkish.blogspot.com)

Harika oldu. Ozellikle etin duduklude pisirme kismina bayildim; etler lokma lokmaydi.

Cok tesekkur ederim.

Ayşenur dedi ki...

Sule,
Begendigine sevindim:) Afiyet olsun.
Anonymus,
Et suyu etin haslandigi su. Lezzeti acisindan etsuyu kullanmak onemli. ?Eti kavurduktan sonra bir miktar suyla haslayabilirsin iyice pisene kadar. Sonra suyunu kullanabilirsin.
Serinmavi,
Bu yemegin yanina bulgur pilavindan baska birsey gitmez bence de. Evet, ben de Kilis'liyim.
Burcu,
Begendigine sevindim. Afiyet olsun.

Adsız dedi ki...

Merhabalar,

Kilis usulu patlican bastirma yaptim biraz once ve piser pismez tadina baktim. Sonucun iyi olacagini tahmin ediyordum ama bu kadar leziz bir yemek beklemiyordum dogrusu. Hem tarif icin hem de cevabiniz icin cok tesekkurler. Kanada'dan Malezya'ya selam ve sevgilerimle...
Sule

Ayşenur dedi ki...

Sule,
Afiyet olsun. Haksiz miyim; bu lezzet tatmakla anlasilir ancak;)

Adsız dedi ki...

Aysenur,

Gercekten de oyle; ozellikle son asamada eklenen limon suyu, sarimsak ve nane yemege tarifsiz bir lezzet katiyor. Ben de esim de, bundan boyle Kilis yemeklerinin yakin takipcisi olacagiz :)

Tekrar tesekkurler...

Sule