30 Aralık 2006

Profiterol


Bu harika profiterollerle 2006'ya tatli bir son verip herkese mutlu bayramlar ve guzel bir yil diliyorum.

Bu tarif simdiye kadar denedigim tariflerden teknik acisindan biraz farkli ve bence daha basarili. Ben sonuctan cok memnun kaldim. Asama asama fotograflarini buradan gorebilirsiniz.

40-50 adet profiterol icin malzemeler:
125 ml su
125 ml sut
100 g tuzsuz tereyagi, kup kup kesilmis
1/2 tatli kasigi tuz
1 tatli kasigi toz seker
150 g un, elenmis (1 buyuk su bardagi)
4 yumurta

Yapilisi:
1. Suyu, sutu, tereyagini,tuzu ve sekeri agir tabanli bir tencereye alin. Yuksek ateste kaynatin. 1 dakika boyunca karistirarak kaynatmaya devam edin.
2. Tencereyi atesten alin. Hemen hizli bir sekilde unun hepsini tencereye koyup hizla karistirin.
3.Karisim puruzsuz olana kadar karistirin.
4.Tencereyi yeniden ocaga, kisik atese koyun ve 1 dakika boyunca karistirarak biraz kurumasini saglayin. Fazla kurutmaktan kacinin, yoksa hamuru firinladiginizda catlar.
5.Hamuru bir kaseye alin. Derhal 2 yumurta ilave edip bir spatulayla karistirin. Kalan yumurtalari teker teker ekleyerek karistirin. (Ben bu asamada mutfak robotunu kullandim.)
6.Hamur puruzsuz ve parlak bir hale gelmis olmali. Bu asamada hamuru hemen sekillendirip firina vermeyecekseniz uzerine cirpilmis yumurta surerek saklayin ki, ustu kuruyup kabuk olusmasin.
7.Firini 200 C ye isitin.Firin tepsisine yagli kagit serin. Hamuru sikma torbasina alin. 1.5 cm'lik duz ucunu takin ve kucuk toplar sikin. Toplari genis araliklar birakarak capraz sekilde sikin( fotograftaki gibi) Boylece hepsi esit sekilde pisecektir.
8.bir yumurta sarisini 2 tatli kasigi sutle cirpin. Hamurlara fircayla bu karisimi surun ve bir catalin tersiyle bastirarak hamurlari yassiltin.
9.Isinmis firinda 5 dakika pisirdikten sonra firinin kapagini araya birsey sikistirarak 1 cm aralik birakin. 10-15 dakika daha, uzerleri kizarincaya kadar pisirin. Firin teline alip sogumasini saglayin.

Pastaci Kremasi Icin Malzemler:
500 ml sut
1 paket vanilya
2 yumurta sarisi
100 g seker (5 Corba kasigi)
50 g nisasta veya un (2 Corba kasigi) (ben yari yariya ikisinden de kullandim)
50 g tuzsuz tereyagi

Sutu kaynatin.Vanilyayi ekleyin. Ayri bir yerde yumurta sarilariyla sekeri cirpin. Unu veya nisastayi ekleyin. Iyice karistirin.Sutun yarisini bu karisima ekleyip iyice cirpin. Bu karisimi, kalan sutun uzerine ekleyin ve tencereyi atese koyun. Kaynayinca 2 dakika surekli karistirarak kaynatmaya devam edin. Atesten alip tereyagini ekleyin ve cirpin. Bir tepsiye alip strec filmle kapatin ve sogumasini bekleyin.

1 Su bardagi soguk sutle cirpilmis 2 poset krem santiyi, soguyan kremaya ekleyin ve guzelce karistirin.

Profiterolleri tabanindan kesip (tamamen ayirmadan) icini kremayla doldurup cikolata sosuna batirin ve servis yapin.


11 yorum:

Adsız dedi ki...

çok lezzetli gözüküyorlar.ellerinize sağlık.merak ettiğim fırındaki pişme süresi hamurların içini kurutmaya yetiyor mu?şimdiden teşekkürler. mutlu seneler ve iyi bayramlar

Ayşenur dedi ki...

Evet, pisirme suresi profiterollerin icini kurutmaya yetiyor. Ben 13 dakika tuttum firinda, sonuc gayet iyiydi. Tarifin sevdigim yonlerinden biri de bu oldu; uzun uzun pisirmeye, beklemeye, sonerler mi endisesi yasamaya gerek birakmamasi.

Adsız dedi ki...

Merhaba Ayşenur profiterol ve ekler en sevdiğim tatlılar yemeye doyamıyorum yapımı zahmetli görünsede ben artık alıştım ve kolay geliyor :) görüntü harika ve benim şuan nasıl canım çekti anlatamam sana :(
"Bazen, Yıldızları süpürürsün ,farkında olmadan. Güneş kucağındadır ,bilemezsin.
Bir çocuk gözlerine bakar ,arkan dönüktür.
Ciğerinde kuruludur orkestra,duymazsın .
Koca bir sevdadır yaşamakta olduğun, anlamazsın.
Uçar gider, koşsan da tutamazsın."W.Shakespeare
Yeni yılınız ve kurban bayramınız kutlu olsun
www.pastacikiz.com
www.blogcu.com/susam

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık,Ayşenur.Resimler çok güzel çıkmış,uzanıp alacak kadar canlılar neredeyse :)...Tam bayrama yakışan bir tatlı olmuş...

İyi bayramlar&seneler dilerim...

Selam ve sevgilerimle

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık,Ayşenur.Resimler çok güzel çıkmış,uzanıp alacak kadar canlılar neredeyse :)...Tam bayrama yakışan bir tatlı olmuş...

İyi bayramlar&seneler dilerim...

Selam ve sevgilerimle

Ayşenur dedi ki...

Pastaci kiz,
Profiterol yapmaya usenmemen ne guzel, yapmasi cok zor olmasa da zaman aldigi icin sik sik yapmiyorum ben aslinda. Mutlu bayramlar ve guzel bir yil diliyorum.
Serinmavi,
Begendigine sevindim. Profiterol resmi cekmek zormus bence. Mutlu bayramlar, iyi yillar!

Tuba dedi ki...

Merhaba Aysenur, profiterol nefis gorunuyor, altta ki simitler de oyle. Ellerine saglik, Mutlu yillar,

Unknown dedi ki...

harika görünüyor ellerine sağlık gecenin bu saatinde olsaydı yerdim ama sonrada gelsin kilolar neyse demekki bu saatte senin sitene gelmiycem bidaha gündüz görüşürüz :)))

SEDA dedi ki...

profiteroller nefis görünüyor ayşegül,ellerine sağlık.

seda
tarifname.blogspot.com

Ayşenur dedi ki...

Tuba,
Gorunusleri kadar tatlari da guzel, denemeni tavsiye ederim. Mutlu yillar.
Kiraz,
Begendigine sevindim. Gece vakti insanin caninin birsey cekmesi kotu oluyor, yapsan yapilmaz o saatte, cikip alacak olsan acik yer yoktur:)Gunduzleri beklerim siteye o zaman:)
Seda,
Tesekkur ederim.

Adsız dedi ki...

sn çok güzel yapmışsın vayyyyyyyyyy beeeeeeeeeee