19 Aralık 2006

Napolyon


Bu pastayi arkadasimla birlikte yaptik. Oldukca ugrastirici, zaman alan bir pasta ama sonucu guzel oldugu icin verdiginiz emege degiyor. Pastanin hamur katlari gerektiginde kullanilmak uzere fazla miktarda yapilip saklanabilir. Boylece ayni gun icinde cok zaman harcamis olmazsiniz. Biz 20 kat hazirlayip firinda ikiser ikiser pisirdigimiz icin yapmasi cok uzun surdu. Bu pastayi 2-3 gun icinde asama asama yapmakta fayda var bence:)

Not: Malzemeler arasinda 'bread improver' (ekmegin daha guzel olmasi icin bir katki maddesi) var. Ustunde icerigi yazmadigi icin Turkce karsiligini yazamiyorum. Bir de tatlandirilmis yogunlastirilmis sut (sweetened condensed milk) var. Konserve gibi kapali teneke kutularda satiliyor. Suttozuyla yapilan bir alternatifi var ( 1 Su bardagi+ 2 Corba kasigi sut tozu ile 1/2 su bardagi ilik su ve 3/4 su bardagi seker iyice cirpilir.) ama su icinde kaynatma isi nasil yapilabilir bilmiyorum. Belki cam bir kavanoza konup iyice kapatilarak suda kaynatilabilir. (Evcilkedi de karamellestirilmis sutu baska bir tarif icin kullanmis ve farkli yontemler tavsiye etmis. Ilgileniyorsaniz oradan da fikir edinebilirsiniz.)

Hamur icin malzemeler:
75 g tereyagi
2/3 Su bardagi seker
2 yumurta
1.5 Su bardagi sut
1/2 Tatli kasigi 'bread improver'
3-4 Su bardagi un

Krema icin malzemeler:
350 ml sut
4 Corba kasigi nisasta
2 yumurta
1 kutu (300g) tatlandirilmis yogunlastirilmis sut
1.5 Su bardagi krem santi

Hamurun Yapilisi:
Oda sicakligindaki yumusak tereyagini sekerle beyazlasana kadar cirpin. Yumurtalari ve sutu ekleyip cirpin. 'Bread improver' i ve unu eleyip her seferinde 1 bardak ekleyerek karistirin ve yumusak bir hamur elde edin. Hamuru top haline getirip uzerini ortun ve 15 dakika dinlendirin.
Hamurdan 15 ila 22 beze yapin. (Biz 20 beze yaptik.) Unlu zeminde cok ince actiginiz hamurlari 22 cm capinda bir tabagi kalip olarak kullanip yuvarlak sekilde kesin. (Kenarindan kestiginiz parcalari daha sonra suslemede kullanmak uzere birlikte pisirin.) Uzerine catalla bir suru delik yapin ve yaglanmamis firin tepsisine alin. 170 C onceden isinmis firinda kenarlari altin sarisi renk alana kadar pisirin.

Kremanin Yapilisi:
Tatlandirilmis yogunlastirilmis sut kutusunu bir tencereye alip uzerini kaplayacak kadar su doldurun ve 3 saat kadar kaynatin. Sogumasi icin bekletin. (Icindeki seker kaynatma sirasinda karamellesip rengini kahverengiye donusturuyor.)
Krem santiyi cirparak hazirlayin, susleme icin birkac kasik ayirin. Kalanini sogumus olan tatlandirilmis sutle karistirin.
Yumurtalarla nisastayi puruzsuz olana kadar cirpin; icinde topak kalmasin. Yavas yavas sicak sutu ilave edin ve karistirin. Ocaga alip karistirarak katilasana kadar 5-7 dakika kaynatin. Tamamen soguyunca krem santi karisimini ekleyip cirpin.

Bir araya getirme:
Hamur katlarini aralarina krema surerek ust uste dizin. En ust kata krema surmeyin. Ustune bir tabak, onun ustune de bir agirlik koyup buzdolabinda birkac saat bekletin. (Biz bu asamayi zamanimiz olmadigi icin atladik. O yuzden cok yuksek olmasin diye sadece 10 kati kullandik. Kalan katlari buzdolabinda sakladik.)
Dolaptan cikarip kalan kremayla butun pastayi kaplayin.
Suslemek icin ayirdiginiz hamur kenarlarini toz haline getirip pastanin uzerine serpin. Krem santi ile susleyin.

16 yorum:

GULENAY dedi ki...

Sevgili Aysenur bu sana ikinci yazisim hatirladinmi bilmem ben Gulenay...Bu resim cok harika cikmis..Sabrinizdan dolayi kutlarim.Sonuc guzelde tabi sabreddip yapana:)

sevgiler

GULENAY dedi ki...

Sevgili Aysenur bu sana ikinci yazisim hatirladinmi bilmem ben Gulenay...Bu resim cok harika cikmis..Sabrinizdan dolayi kutlarim.Sonuc guzelde tabi sabreddip yapana:)

sevgiler

umran dedi ki...

aysenurcum ben bu keki biliyorum ,
asya kokenli ve genellikle rusya ve orta asya taraflarinda yapiliyor.arkadasin nereli?
cok guzel gorunuyor napolyon tort .oralarda oyle derler.
sevgiler.

Adsız dedi ki...

aysenurcum ben bu keki biliyorum ,
asya kokenli ve genellikle rusya ve orta asya taraflarinda yapiliyor.arkadasin nereli?
cok guzel gorunuyor napolyon tort .oralarda oyle derler.
sevgiler.

Adsız dedi ki...

aysenurcum ben bu keki biliyorum ,
asya kokenli ve genellikle rusya ve orta asya taraflarinda yapiliyor.arkadasin nereli?
cok guzel gorunuyor napolyon tort .oralarda oyle derler.
sevgiler.

Ayşenur dedi ki...

Gulenay,
Evet hatirladim:) Bu pastayi yapacak hicbir sey bulamadiginiz, bosluktan canininizin s1k1ld1g1 bir gunde yapabilirsiniz:)) Pasta yapmaktan zevk aliyorsaniz tabii;)
Umrancigim,
Arkadasim Cecen, ailesi Rusya'da. Kendisi bu pastanin farkli versiyonlarini da yapiyormus. Bu tarifi de ilk defa beraber denedik.

serinmavi dedi ki...

Ellerine sağlık senin ve arkadaşının Ayşenurcum...Oldukça uğraşılmış gibi görünüyor zaten:) o katkı maddesi Türkiye^de yok sanırım veya varsa da ben bilmiyorum.
Resmi görünce amonyaklı pasta zannettim.Ablamın kayınvalidesi yaparmış bir dönem ve buna benzediğini düşündüm onun anlatımlarından...

Selam ve sevgiler...

Ayşenur dedi ki...

Serinmavi,
Amonyakli pastayi ben de duydum, cok katli oldugunu ve biskuviye benzedigini duymustum, ama hic yemedim. O yuzden tadi napolyona benziyor mu bilemeyecegim. Bread improver denen seyin amonyak olup olamayacagi benim de aklima geldi ama malesef etiketinde icerigi yazmiyor. Dolayisiyla onun ne oldugu da bir muamma:)
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

aysenurcum,
ben bu pastayi biliyorum.Rusya ,orta asya taraflarinda yapiliyor genelde.Arkadasin nereli?yoksa oralarda mi bulunmus?
Napolyon tort denir oralarda;)
sevgiler...

Adsız dedi ki...

Bende bu pastayi birkac hafta önce gittigim kursta görmüstüm.Kursiyerlerden biri dogum gününde getirdi.Kendisi alman kökenli ama rusyada yasamis.Tarifini istedigimde getirmeye söz verdi sonrada oglum yirtti dedi.Tarifi alamadigima simdi daha cok üzüldüm kullandigi malzemelerden sizin kullandiklarinizin karsiligini yada alternatiflerini bulabilirdim.Ellerinize saglik.Hayal

Ayşenur dedi ki...

Hayal,
Arkadasimdan farkli Napolyon tarifleri sorabilirim isterseniz. Ben burada gerekli malzemeleri buldugum icin gerek duymadim baska tarife, ama sanirim Turkiye'de yapmak istersem orada bulunan malzemlerle yapilan bir tarife benim de ihtiyacim olacak.

Adsız dedi ki...

süper çok güzel olmuş ellerinize salık çok güzel tifler var

sona dedi ki...

merhaba ben uzun zamndır bu tarifi arıyodum ve internetten armak yani aklıma geldi:Dbulduguma çok sevindim ama bu seferde bilmediğim maddeler var.cecen olan arkadaşınıza tekrar sorsanız bu maddeye yakın ve türkiyede bulabileceğim bişey önerebilirmi lütfen.

sona dedi ki...

bişey daha sorucam bu tarifle napolyonun hamuru yumuşak oluyomu.

Adsız dedi ki...

arkadaslar evet bu tort genellıkle rusyada yapılıyor.ben bunun nasıl yapıldığını orada ogrendım.tavsıye ederım sahane bır sey.yalnız benım hamur tarıfım daha deyısık.
hamur ıcın.
400gr katı yağ 2 su bardağı unla ovalanılıyor daha sonra ıcıne kabartma tozu ve 2 bardak bıra koyuyolar.sonra hamur14 esıt yere bolunup buz dolabında 2 saat bekletılıyor.en son hamuru acıp pısırılıyor.afiyet olsun

Adsız dedi ki...

çok guzel onu kızıma sıh sıh yaparım