6 Aralık 2006

Kolay Katmer


Katmer, Kilis'in nefis tatlilarindan. Aslinda evde yapilmaz, katmerciye gidilir; gozunuzun onunde hamur once tezgahta acilir, daha sonra da neredeyse arkasi gorunecek kadar incelip seffaflasana kadar elde tutulup havada dondurulerek acilir. Kaymak konup katlanir, kizartilir, serbete atilip masaniza gelir. Tabii bunu yapmak maharet ister; o yuzden usta eller yapar katmeri. Tadina da doyum olmaz. Pekiyi caniniz gurbet ellerde katmer isterse ne yapacaksiniz? Kaymaginiz ve yufkaniz varsa sivayin kollari, buyurun mutfaga:

Malzemeler:

Kaymak
Fillo pastry veya yufka
Kizartmak icin siviyag

Serbeti icin:
2 Su bardagi seker
2 Su bardagi su

Ustune:
Pudra sekeri
Tarcin

Oncelikle su ve sekeri tencereye alip kaynatarak serbeti hazirlayin.

Yufkayi veya fillo pastry'yi 4 parmak genisliginde seritler halinde kesip icine 1 Corba kasigi kaymak koyarak muska seklinde sarin. Yufkanin ucunu islatip yapistirarak kapatin.
Kizgin yagda altin sarisi renk alana kadar kizarttiginiz katmeri kevgirle alip serbete atin. 1 dakika kadar serbette bekletip servis tabagina alin. Uzerine pudra sekeri ve tarcin serpip sicak sicak ikram edin.

12 yorum:

Adsız dedi ki...

aysenurcum cok leziz gorunuyor ama daha once hic yemedim ben bu tatliyi.bizde katmer tuzlu olur kaymakli kat kat borek gibi.merak ettim simdi.sevgiyle....

Ayşenur dedi ki...

Umran,
Ben de katmerin tuzlusunu duyunca cok sasirmistim tuzlu katmer olur mu diye:) Sonradan ogrendim ki bircok yorede katmer tuzlu bir hamurisiymis. Simdi de kaymakli borek nasil oluyor, onu merak ettim:)
Kaymak bulursan once az miktarda bir dene istersen katmeri, tatli seviyorsan bu da hosuna gidecektir bence.

Adsız dedi ki...

merhaba aysenur, kiliste katmerin bu sekilde yapildigini hic bilmiyordum. Antepde nasil yapildigini belki biliyorsundur. Kaymak sut ve irmikten yapilir, seher icine serpilir ve yagda kizartmak yerine firinda pisirilir

Ayşenur dedi ki...

Naile,
Ben de Antep'de boyle yapildigini bilmiyordum. Bir de o usulde denemeli, firinda pisince daha hafif oluyordur belki. Kaymak nasil yapiliyor sut ve irmikten?

Unknown dedi ki...

Sevgili Aysenur seni nerden buldum dersen tabiki Umran bacimdan:))

Ya ne isin anacimm malezyada.REsimlere baktim harika yerler.Acaba orayami gelsek:)

Tariflerinede baktim ayrica ayipsim.Hersey guzel ozellikle resim cekmeni begendim..

Simdilk bana musade ziaretin kisasi makbulmus heleki ilk ise ben kacayim artik

Sevgiler

Gulenay ohio-amerika

Adsız dedi ki...

Merhaba arkadaşlar. Bende bir Antep'li olarak katmerin görüntüsünü çok beğendim. Ben un ve suyla hazırladığım hamurun üzerine sıvıyağ dökerek 1 saat bekletiyorum. Çok rahat zar gibi açılıyor. Fırında yapınca da kuruyor. Bende yağda kızartmayı deneyeceğim. Antep'te hem yağda hem fırında olmak üzere iki çeşit yapıldığını biliyorum. Ayrıca bende yeni bir sayfa hazırlıyorum hepinizi beklerim. Sevgili Ayşenur sayfanı linklrime eklemek istiyorum sende beni eklersen sevinirim. Sevgiyle kalın.

Ayşenur dedi ki...

Lavantin,
Oncelikle hosgeldin. Linkini eklemeyi isterim, adresini yazar misin?
Senin katmer yontemin degisikmis. Ben katmerin hamurunun nasil yapildigini bilmiyorum. Hamarat bir gunumde senin yaptigin gibi denerim belki:)
Sevgiler...

Ayşenur dedi ki...

Gulenay,
Malezya'da bir isim yoktu aslinda, kader diyelim:)) Resimleri goren bayiliyor ama gelen yok, cok uzak burasi cunku. ama siz gelin tabii:)
Guzel yorumun icin tesekkur ederim. Her zaman beklerim.

Adsız dedi ki...

Merhaba Ayşenur. İlgin için taşekkür ederim. adresim: http://lavantin.blogsot.com
Ayrıca sormak istiyorum sayfam yeni olduğu için tam olarak bilemiyorum, sayfa tanıtımı ve link ekleme hep böyle yorumlar yoluylamı oluyor, yoksa daha kolay bir yolu varmı? Cevabın için teşekkürler sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Merhaba Ayşenur. İlgin için taşekkür ederim. adresim: http://lavantin.blogsot.com
Ayrıca sormak istiyorum sayfam yeni olduğu için tam olarak bilemiyorum, sayfa tanıtımı ve link ekleme hep böyle yorumlar yoluylamı oluyor, yoksa daha kolay bir yolu varmı? Cevabın için teşekkürler sevgilerimle.

Ayşenur dedi ki...

Lavantin,
Sayfani gezdim, ahh, canim cekti nefis yemeklerden:) Su eksili kofteyi yapmaliyim, yemeyeli cook uzun zaman oldu. Kolay bir yemek olsa keske;)
Sayfani tanitmak istiyorsan yemek etkinliklerine katil bence, ben her etkinlikte yeni yeni sayfalar taniyor ve takibe aliyorum;)Yapman gereken sey etkinlik logosunu sayfana koyup belirtilen tarihte konuyla ilgili tarifini yayinlayip evsahibine maille gondermek. Portakalagacindaki etkinlikler linkinden detayli bilgiye ulasabilirsin. Benim sayfamda da bulunan bu ayki etkinliklerin logosuna tiklayarak gereken bilgiyi alabilirsin.
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

Çoook teşekküler Ayşenur.