18 Ekim 2006

Semsek (Tava Semsegi)


Semsek, cocuklugumdan kalma unutamadigim tatlardan biri. Olen birinin ardindan hayrat olarak yapilir Kilis'te. Fazla miktarda yapilip dagitildigi icin semsek yapmak buyuk istir diye yerlesmis aklima; kilolarca undan hamur yapilacak, hamurlar acilip sekil verilecek ve kizartilacak... Bu sebepten olsa gerek, evde kucuk capta yapmak hic aklima gelmemisti semsegi. Ve birgun, tarifini Tarif defteri'nde gorunce yapmaya karar verdim. Ama tam istedigim gibi olmadi; hamur mayaliydi ve kizartilinca cok yag cekti. Daha sonra kaybolantatlar grubuna gelen Gaziantep yemekleri tariflerinin arasinda pirincli borek adi altinda mayasiz hamurla yapilan benzer bir tarif gordum. Bir de boyle deneyeyim dedim, iyi ki denemisim:) Borekler puf puf kabardi ve onceki gibi yag cekmedi. E sonuc bu kadar guzel olunca, semsek de boyle guzel poz verince tarifi buraya yazmak sart oldu:) Haydi bakalim, bir de siz deneyin:

Malzemeler:
Hamur için:
500 gram un
1/2 çay bardagı yogurt
1/2 çay bardagı zeytinyagı
1/2 yumurta (ben 1 yumurta kullandim)
1/2 tatlı kaşıgı pudra şekeri
1/2 kahve kaşıgı karbonat(kabartma tozu kullandim)
1/4 kahve fincanı sirke
tuz ve su(yaklasik 1 cay bardagi koydum)

Içi için:
1 su bardagı pirinç
150 gram kıyma
2 orta boy sogan
tuz
karabiber
1/2 çay bardagı zeytinyağı

Kizartmak icin ayçiçek yağı

Hazırlanması:
Pirinç haşlanır. Ayrı bir kapta kıyma, tuz ve karabiber kavrulur. Küçük küçük dogranmış soganlar kıymanın içine konur ve pembeleşinceye kadar kavrulur. Bu karışıma haslanan pirinç atılır. Karistirip sogumaya bırakılır.

Hamuru icin: Verilen malzeme ile biraz katıca bir hamur yogurulur. Hamur 2'ye ayrilir ve bıçak sırtı kalınlıgında açılır. Içine harç için yapılan pilavdan obek obek 1'er yemek kaşıgı konulur ve acilan diger hamur ustune kapatılır. Aralari tencere kapağı gibi keskin kenarlı bir seyle yuvarlanarak kesilir. (Ben tabakla kestim) Kızdırılmış yağa atılarak kızartılır. Börek sıcak sıcak servis yapılır.

Not: Semsegin orijinal tarifinin nasil oldugu konusunda hala meraktayim. Bilen birileri beni aydinlatirsa sevinirim.

11 yorum:

Adsız dedi ki...

sitenizi arada ziyaret ediyorum.çok denemesem de yemek tarifleri mesai arasında beni dinlendiriyor.sizin tarifleriniz de çok değişik.yine böyle sitelerarası gezerken zeynebinmutfagi.blogspot.com sitesinde semsek tarifi gördüm.kolay gelsin ve iyi bayramlar.

Adsız dedi ki...

Nefis görünüyor elinize sağlık.
İç harcının pirinçli olması semseğin özelliği sanırım.Bayram tatilinde kesin denenecek tarifler arasında.
Hoşçakalın

Hesna

Ayşenur dedi ki...

Anonymus,
Bahsettiginiz semsek tarifine baktim. Kilis semseginden biraz farkli. Fikir icin tesekkurler.
Hesna,
Evet, icin pirincli olmasi semsegin ozelligi. Denerseniz yorumunuzu almak isterim:)
Iyi bayramlar!

Defne dedi ki...

Sevgili Aysenur, semsek denenmeye deger gercekten, ayrica fotograf da cok cezbediyor insani:)Ellerine saglik.

Amerika'da yasadigimiz iki yil icinde cok yakin arkadaslik kurdugumuz Malezyali bir kiz arkadasimiz var bizimde. Yakinda evleniyor. Bu vesile ile oralara gelmemimizi cok istiyor, biz de istiyoruz ama donem bizim icin hic uygun degil. Yakinda (?) bir gun gelirsem belki gorusuruz.

Sevgiler.

umran dedi ki...

Sitenizi ilk defa ziyaret ettim.Hersey guzel ellerine saglik.sevgilerimle...

Ayşenur dedi ki...

defne,
Malezya Turkiye'ye cook uzak(direk ucus 11 saat suruyor) ama imkan varsa gelip gormeye deger. Insanlari, kulturleri, iklimi, bitki ortusu cok farkli. Fotograflari www.aysenurmy.blogspot.com da bulabilirsin. Gelmen icin cezbedici olur belki:
umran,
tesekkurler...

Unknown dedi ki...

Çok farklı tariflerin var sevgili Ayşenur,çorbanın resmi de güzel görünüyor ama yorum için oraya giremedim.Burdan yazıyorum eline sağlık.

Adsız dedi ki...

Merhaba!

Blogunuz cok hos, Guneydogu mutfagina yer vermeniz de beni ayrica memnun etti.

Biz de de yapilir semsek ama pek kizartma yapmadigim icin kendim hic denememistim, belki bu tarifle denerim.

Bana ilginc gelen bir ayrinti: Hint ve Dogu Afrika mutfaginda 'Samosa' veya 'Sambosa' ismiyle benzer bir hamurisi yapiliyor bildigim kadariyla. Icleri degisik olabiliyor (patates+bezelye, kiymali, tonbalikli, vs.) ama göruntu olarak yakin. Cok az da olsa isim benzerligi de var. Acaba nasil bir baglanti olabilir diye cok dusunmusumdur. Ilginc, degil mi?

Ayşenur dedi ki...

siyah inci,
tesekkurler..
nazan,
kimbilir bu tarifin ilk cikisi nerelere dayaniyor. Osmanli zamaninda sinirlar cok genis oldugu icin yemek kulturu de genislemis, milletler arasinda alisverisler olmustur mutlaka. Hint mutfaginda bizimkilere benzeyen tarifler var gercekten. Mesela helvaya onlar da helva diyor. Bazi yemekleri de bizim damak tadimiza cok uygun.

Adsız dedi ki...

Semsek tarifini de görünce anladım ki Kilis'le yakın alakanız var,oralı olmak gibi :)

Malezya 'da yaşıyor olmanız ayrı bir ilginç geldi...

Çookkk uzaklarda da olsa bir hemşehrimle konuşuyor olmak çok güzell :)

Semsek tarifini görünce kokusu geldi burnuma inan ki...
Çok küçükken 20-25 yıl kadar önce yazları rahmetli babamla yaptığımız Kilis gezilerinde Babaannemin yaptığı semsek kokusu ve tadı...Dedemin vefat sene-i devriyesinde yaparlardı annem vehalalarımın yardımlarıyla falan...Bize de dağıtmak ve yemek düşerdi o çocuk halimizle ne olduğunu anlamadan...

Bir ihtiyacın olursa buralardayım....

Bundan sonra sıksık gelirim ziyaretine ...Seni de beklerim...


Selam ve sevgiler...

Ayşenur dedi ki...

Serinmavi,
Evet, anne tarafim Kilis'li. Ben de cocuklugumdaki ziyaretlerimi hatirliyorum. Son yillarda gidemez oldum malesef:( Her zaman beklerim:) Sen de takip ettiklerimdensin:)